GD100 frekvenciaváltók

Nagy tudású frekvenciaváltó jó áron
vezérlő szekrény

PI szabályzás beállítása GD100 frekvenciaváltón.

A Pi szabályozás alapelve

A normál frekvencia szabályzós üzemben a kijelölt analóg bementre adott feszültség, vagy áram értékével lesz arányos a kimeneti frekvencia, a motor fordulatszáma.
PI szabályzásnál más a feladat. Itt a rendszer kimenetén mért mennyiséget, például szivattyús alkalmazásnál, folyadék szállításnál a nyomást kell állandó értéken tartani, és a frekvenciaváltó automatikusan úgy kell, hogy változtassa a motor fordulatszámát, hogy ez megvalósuljon.
Pi szabályzónál minimum 2 db. analóg bemeneti jel van, ami lehet 0-10V vagy 0-20mA vagy más is.
Az egyik analóg jelet nevezhetjük referenciának, ezt a felhasználó állítja be.
A másik analóg jelet egy távadó adja, amely a frekvenciaváltó, a motor, majd a hajtott szerkezet kimenetén van. Például a frekvenciaváltó egy motort hajt, ami egy szivattyút hajt, és a szivattyú után egy nyomás távedó van. Ez kiad, mondjuk 4-20 mA-t, amelynek a konkrét értéke a folyadék nyomásával arányos.
Ezt az áram értéket a frekvenciaváltó másik bemenetére vezetem.
A frekvenciaváltó mindkét jelből egy %-os kivezérloési értéket generál. Például, a 0-10 V bemeneten, ha 6V van, az 60% kivezéreltség. Ha a 4-20 mA bemeneten 12V van, az 50% kivezéreltség.
A frekvenciaváltó a referencia jel értékéből kivonja a visszacsatolt jel értékét, és addig növeli, vagy csökkenti a kimenő frekvenciát, amíg a külömbség nulla nem lesz. Ekkor az adott fordulatszámon forgatja a motort. Ezt a fordulatszámot folyamatosan változtatja annak érdekében, hogy a két be,menő jel külömbsége nulla legyen.
Így el tudjuk érni, hogyha például a referencia jel 60 %-os kivezéreltségen van, 0-10V esetén 6 V-nál, Akkor úgy változtatja a motor fordulatszámát, hogy egy , mondjuk 0-10 bar-os távadó is 60 %-os kivezézeltségen legyen, azaz 6 bár-on.
Mit is jelent ez a GD100 frekvenciaváltó esetén?

A GD100 frekvenciaváltó bekötése és beállítása PI szabályozásra

PI szabályzó képe A Gd 100 frekvenciaváltón 2 db. belső tápegység van, ami ki van vezetve a vezérlő sorkapcsokra. Egy 10 V-os tápegység, ami hasznos a 0-10 V analóg bemeneti jelek képzéséher pl: potencióméterrel, és egy 0-24V-os tápegység, amelynek a Com, vagy -24V-os kimnetével, annak rákapcsolásával tudjuk aktiválni a digitális, S1, S2... S6 bemeneteket.
PI szabályzásnál, a 2 db minusz kivezetést, a com és a GND jelűt rövidre kell zárni. A 24V-os tápegységgel így meg tudjuk táplálni a nyomás távadót. A nyomás távadóra rá kell kötni a com, a +24V tápfeszültségeket, és annak a 4-20 mA-es kimenetét a frekvenciaváltó AI2 bemenetére kell bekötni.
A frekvenciaváltó vezérlő kártyáján van egy J3 jelű jumper U és I állással . A rövidzárat az I állásra kell tenni, ha a távadó mA-es kimenő jelet ad ki. A PI szabályzó most megkapja a szükséges bemeneti jeleket, most jön a programozás. Feltételezzük, hogy a frekvenciaváltó frekvenciaszabályzós üzemre korrektül be van állítva, auto tuningot elvégeztük, forgásirény jó, automatikus hibatörléseket beállítottuk, védelmeket beállítuttuk stb. Innen folytatjuk a PI szabályzás beállítását.
Határozzuk , meg mekkora legyen a nyomás érték. Nyissunk meg minden csövet, és nézzük meg, a maximális fordulatszám mellet el tudjuk-e ezt érni?

Zárjunk el minden csövet, és nézzük meg, mekkora frekvencia kell ahhoz, hogy ezt a nyomás értéket elérjük? Nevezzük ezt X Hz frekvenciának.

P00.01 -ben maradhat 1, azaz a sorkapcsokról adjuk ki a start/stop parancsokat P00.06 ba írjunk 7-et, azaz a sebesség referenciát a PI szabályzó adja.
P09.00 értékét állítsuk be!
Ha azt akarjuk, hogy a P09.01 menüpontban a billentyűzetről állítsuk be, írjunk ide 0-t.
P09.01-be, ha a billentyűzetről kívánom megadni a referenciát , ezt %-osan a 0- 100% skálán megadhatom.Ezzel állítom be a nyomás értéket
P09.02-be írjunk 1-et, amivel kijelöltük, hogy a visszacsatoló jel az AI2 bemenetre kerüljön. A szabályzás alapjai be vannak állítva. Be kell kapcsolni, és működtetni a rendszert.
Ha azt tapasztaljuk, hogy leng a renszer és a frekvencia, a P09.04-ben csökkentsük az erősítés értékét, és a P09.05-ben csökkentsük az integrálási időt. Ha azt látjuk, hogy pontatlanul követi a nyomás a referencia értéket, vagy lassan, akkor ezen értékeket növelhetjük.
gyakorlati tapasztalat, hogy növeljük a lengés határig, majd állítsuk be ezen érték egy-harmadát.

Altatás és ébresztés beállítása

Ha így hagyjuk a rendszert, és elzárunk minden csapot, a motor egy minimális fordulatszámon fog forogni, amelyen a beállított nyomás értéket tartani tudja, de nem lesz vízszállítás.
Márpedig vízszállításra szükség van, hogy a szivattyúnak legyen kenése és hűtése, búvárszivattyúk esetén pedig a motornak legyen hűtése.
Ahhoz, hogy a szivattyú leálljon, ha minden csap zárva van, állítsunk be:
a P 1.19 értékére 2-t, a
P00.05 értékre pedig 1-2 Hzel magasabbat, mint amit az előbb, elzárt csapok mellett X Hz-ként kimértünk.
Ekkor, ha a Pi szabályzó lejjebb akarja vinni ennél a frekvenciánál a kimenő frekvenciát, a motor meg fog állni. Akkor indul újra, ha a PI szabályzó jele ismét növelni akarja a kimenő frekvenciát.
Ha a kikapcsolási szintet lejjeb , a bekapcsolásit feljebb akarjuk vinni, a p09.08 értékét növeljük szép lassan 0-ról.Erre akkor van szükség, ha túl gyakran kapcsolgat ki-be motor.

Frekvencia felfutási meredekség változtatása


Nagyon hasznos, hogy a motor felfuttatása során, alacsony frekvenciákon, ahol még nincs vízszállítás, a motor nagyon gyorsan felpörögjön, hogy minnél rövidebb ideig kelljen szárazon futnia a szivattyúnak. Ezeken a frekvenciákon nincs nagy terhelés, tehát szabad csökkenteni a felfutási időt. Ahol viszont van vízszállítás, és a szabályzási tartományban vagyunk, ott jó lenne , ha egy lassúbb felfutással gyorsulna a motor. Egyrészt, itt már van teljesítmény felvétel, és nem kellene, hogy a felfutáshoz szükséges teljesítménnyel terhelje a villamos hálózatot, másrészt az sem lenne jó, ha hirtelen növekedne meg a folyadék nyomása.
Ezt a beállított PI szabályzás mellett a következő módon érjük el:
Kössük össze a com bemenetet az RO1A -val, és kössük össze az S2 bemenetet az RO1C-vel.
P06.03 -ba írjunk 6-ot.
P5.02-be írjunk 21-et.
P08.32-be írjuk be a korábban már használt minimális frekvencia értéket (X Hz).
P08.33-ba írjunk 5-öt

Tökéletes a PI szabályzás

PID szabályzás

A PID szabályzás annyiban különbözik a PI szabályzástól, hogy van benne egy differenciáló tag is, ami a szabályzást gyorsítja. Egyszerű nyomás szabályzásoknál, ha kevés gyakorlattal rendelkezik, nem javaslom ennek a beüzemelését, mert lengéseket okozhat a rendszerben. Ha ilyen feladatra lenne szükség, ezt szakembernek kellene elvégezni. Mi is tudjuk vállalni: Lionelectric Kft. Rel: +36 30 3768766