GD10 frekvenciaváltók

Nagy tudású frekvenciaváltó jó áron
vezérlő szekrény

GD10 frekvenciaváltó

Egy fázis bemenetű, három fázis kimenetű frekvenciaváltó, három fázisú motorokra 0.75kW-tól 2.2 kW-ig

GD100 frekvenciaváltó képe Fontosabb tulajdonságok:
Bemeneti feszültség: 230V AC +/- 15%
Vezérlési mód: V/F vezérlés
Motor tipus: három fázisú aszinkron motor.
Indítási nyomaték: 150%
Start/stop parancs érkezhet: a kijelzőről, sorkapocsról (külső kapcsoló), modbus kommunikációtól.
Frekvencia beállítási módjai: A kijelző nyomógombjairól, a kijelző potencióméteréről, 2 db analóg bemenetről a sorkapcsoknál(0-10V vagy 0-20mA), digitális bemenetek kombinációjához rendelhetünk frekvenciákot, és jöhet soros modbus kommunikációról.
Analóg kimenetek: 2db. szabadon programozható.
Relé kimenetek: 2 db. morse érintkezős 3A/250V-os relé.
Szerelési módok: falra szerelés és keretre szerelés(kilóg a hűtőborda).
Üzemi környezeti hőmérséklet: -10 Cfok - +50 Cfok. 40 Cfok fölött csöökentett teljesítménnyel.
Védettség: IP20
Hűtése léghűtéses.
teljesítmény táblázat
méret táblázat

Az S1, S2, S3, S4 bemenetek digitális bemenetek. Ha üresen állnak, nem aktívak, ha pedig a GND-t hozzákapcsoljuk valamelyikhez, az aktív lesz.
Mindegyik bemenethez több mint 40 funkció közül választhatunk, hogy mit csináljon, ha aktív. Például az S1-hez célszerő hozzárendelni a motor forgatás előre funkciót. Az S2-höz a motor forgatás visszafelé funkciót.
Rendelhetünk olyan funkciót is, hogy forogjon az általunk beállított fix fordulatszámon, ha aktív.
Rendelhetünk olyan funkciót is, hogy egymás után, időzítésekkel forogjon különféle beállított fordulatszámokon.
Stb.
A GND, AI2 és a +10V bemenet közé potenciómétert köthetünk, amivel be tudjuk állítani a forgási sebességet.
Az RO1A, RO1B, RO1C egy belső relé érintkezőinek a kivezetése, amelyhez funkciót rendelhetünk, és ha az aktív, a relé meghúz.

vezérlési diagramm

A javasolt legegyszerűbb bekötés a következő:

A betápra egy 3 eres kábellel csatlakozhatunk, amely teljesítménytől függően lehet 3x 0,75-től 3x 2,5 mm2. A 3 ér, fázis, nulla, védőföld kell, hogy legyen. A kábel másik vége lehet villás dugó, de lehet fix bekötés is. A lényeg, hogy a fázis valahol biztosítva legyen egy max. 20 A-es kisautmatával.

A motor indítása-leállítása nem történhet a tápfeszültség ki-be kapcsolásával. Erre a célra a vezérlő beneteket kell használni. Legjobb, ha az S1 és a GND vezérlő sorkapcsokhoz egy ki-be kapcsolót csatlakoztatunk. Ha ez zárva van , forog a motor, ha nyitott, akkor áll.

A fordulatszámot szabályozhatjuk a készülék saját potencióméteréről, amely a kijelző egységen van.
Ha gyakran akarjuk változtatni a fordulatszámot, akkor jobb, ha egy különálló potenciómétert szerelünk be, amely értéke 1 és 10 kOhm közötti és lineális karakterisztikájú kell, hogy legyen. A potméter két végpontját a GND és a +10V vezérlő sorkapcsokhoz kell csatlakoztatni, a csuszkát pedig az AI2-höz. A potenciómétert és a start-stop kapcsolót is ajánlott árnyékolt kábellel bekötni a készülékhez.

A motort egy 4 eres kábellel kell a frekvenciaváltóhoz bekötni. A készülék felöli oldalon az U, V, W sorkapcsokhoz és a védőföldhöz csatlakoztatjuk a kábelt. A motor oldalon a motor megfelelő csatlakozó pontjaihoz, ügyelve arra, hogy a bekötés delta bekötés legyen. A készülék 3x 220V-ot ad ki, és a motor delta kötésben erről működhet. A motor kábel a legnagyobb elektromos zavar forrás , ezért ügyeljünk a következőkre:
A motor kábel ne fusson közös nyomvonalon sem a vezérlő kábellel, sem a betáp kábellel.
Ha a motor kábel rövid, néhány m, akkor lehet közönséges kábel, de ha hosszabb, akkor árnyékolt kell, hogy legyen, különben tele szórja zavarral a villamos hálózatot. A motort fixen kell csatlakoztatni a frekvenciaváltóhoz. Üzem közben nem megengedett kapcsolóval, vagy mágneskapcsolóval leválasztani róla, vagy rákapcsolni.

Ezen kívül még sokféle vezérlési megoldás létezik. Bármelyiket választjuk, a készüléket fel kell programozni hozzá. Ez nem bonyolult, minden segítséget megadunk hozzá.
bekötési rajz

A készülék a következő emblémákkal jelölt minőségi tanúsítványokkal rendelkezik: minősítések